MLM Allergy Syndrome

I had been in Japan since 1999, and dont know the student life in local univ in Malaysia. Some ppl said this kinda MLM thingy was very active in student univ life, till some of them leave their classes just to be in MLM biz. Some of my high-school friends (from Yahoogroup) sending few mails about this MLM bizz, and at that time I dont even know what is actually MLM Biz is about.

When I back home after finishing my undergrad on 2004 and starts working in Johor, from there I learn about how sucks is MLM biz are. I dont give a sh*t about their product at all, not even interested, not because of the product, but bcoz of the MLM seller which are sucks.

Real story of mine campur dengan perisa tambahan biar sedap meleleh air liur:
ps: Cerita ini ADA kene mengena dengan sesiapa yang hidup mahupun yang mati, dan sekiranya anda terbaca kisah ini dan terasa sendiri, hambekkk ko sapa makan cili terasa la pedas sendiri..

Suatu hari di petang yang penuh dengan nyamuk (sbb rumah sewa di Parit Bengkok), tiba2 phone aku bunyik.

MLM`ers : Alo Jey, ko free tak lepas magrib ni? Nak ajak ko makan lah, ada kawan aku ajak makan ramai2 ni ha..kalu free jom lah?

(MLM`ers ni Lecturer, tp active gile dgn MLM. Aku baru masuk keje satu department dgn dia, so tak kenal org hati budi lg masa tu)

Aku : Bleh je, nnt aku join ko(tanpa bersangka buruk..)

Lepas selesai Isya, aku g tunggu tmpt yg dijanjikan.

MLM`ers : Jey, gi dgn keter ko lah since ko pakai van, bleh bawak anak buah aku skali ni ha..

(Ish dia ajak aku makan tp nk pakai keter aku angkut anak buah dia..xpelah xsah berkira la masa tu minyak xmahal lagi heheh)

Setelah penuh van (aku pakai keter warisan family aku since bapak aku pakai Odyssey yg aku bawak blk tu, so van Rusa ni dpt kat aku), maka gerak lah ke Batu Pahat utk "makan-makan" tu. Then aku betul2 tak sangka, dia ajak makan kat HOTEL! Dah ler aku pakai slipar jamban je, nasib baik pakai jeans. Kalu aku g dgn shorts tido ke tak ke mamposs kene tahan ngn pak guard Indon hotel tu huhuhu.

MLM`ers : Jey, kita sblm kita makan tu kita g sini jap, ada hal sket aku kene g skali dgn anak buah aku ni...

Aku dah mula musykil dah, since kata ajak makan then skang dia dgn askar2 dia nk kene "ada hal" lah plak.

Then, nak tanak terpaksa ikut la kan, derang bawak aku masuk dlm hall yg agak penuh dgn orang sambil bising giler seme nak bercakap...

Baik je aku sampai, MLM`ers+askarnya seme dah ke barisan depan, aku je terkial2 kat belakang nak duduk ke tak. Hall tu mcm ada org nk bg ceramah politik la kirenye, tp bendera party je takde. Yg aku prasan ada banner nama syarikat SURECO (hambek ko aku buh nama betul company MLM shit tu)..

Maka start lah ceramah MLM tuh.

"Selamat datang semua warga2 bakal jutawan SURECO sekalian, semoga rezeki kita becurah2 turun dari langit. Sblm kita cerita product kita, saya nak tunjuk dulu hasil2 titik peluh saya sepanjang saya aktif menjadi agent SURECO ni....blablablablablabolehblah..."

- tunjuk slideshow rumah bungalo besar
- tunjuk BILANGAN kereta yg ada dalam garaj
- tunjuk BAKI TERAKHIR semua buku bank yang dia ada

WTF?!

Apa yg derang jual ni sbnrnya? Nak jual brg or nak tunjuk kaya?

Then mulalah dia cakap pasal AHLI mencari AHLI. Explain itu ini, satu kepala dpt brapa then suruh kepala carik kepala lagik. Yang aku paling terkejut tengok almost of the audience semua TAKSUB! Berkilat2 bijik mata dengar ceramah, ntah2 yg ngalir air mata pun ada bila tgk harta kaya tauke SURECO tu. Dan aku bleh perasan yang almost of the pengikut MLM ni seme jenis sorry to say that, kinda low self esteem, 1st time masuk hotel sbb SURECO "invite", dan semua not even bussiness minded at all!

"SURECO BOLEHHHHHHHHHHHH" , semua pengikut dlm hall tu sambil angkat tangan gaya Hitler.

"Kami yakin SURECO BERJAYAAAAAAA" , sambil tepuk tangan tanpa henti penuh semangat!

Derang ni kene rasuk hantu ke apa..tp yg pakai kopiah pun takkan kene masuk hantu jugak kot ermmmm...

Perut aku dah mula mendendangkan lagu keroncong, since masuk dewan 8.50pm mcm tu sampai 10pm still xmakan2 lagi aku. Yang aku pelik nye kan, kata tauke yg buat ceramah tu ada Benz+Honda+Perdana siap rumah banglo pastu buku bank ada duit ratus riban, takkan air mineral+karipap sbijik sorang takleh nak support kot? Mcm tu ke nak tarik org suruh masuk MLM@SURECO ni? Ni ke biz minded seperti yg ko buat ceramah tu?

Dekat nak abis baruuuuuuuuuu lah start jual brg.

- Best tak kalau jual Kordeal Oren dengan harga sebotol RM45 hengget, tp dengan harga sama ko bleh beli brand YOES sebanyak 3 botol kordeal? Siap ckp lg dia xde bahan pengawet (kalu xde tahan 2 hari je la weh!), dan cakap produk lain seme was-was halal ke tak. Sedap je ckp seme produk lain xhalal tp dia 100% halal.

- Best tak kalau jual sabun basuh keter, yg dia kata akan kilat mcm wax xpayah polish dah dengan harga RM200-300, sedangkan ko bleh buat Polymer Swissvax kat Ampang<--(kedai kawan aku) dengan harga yg sama, lagi lawa then takyah peluh2, and wax tu kekal berbulan bulan!

- Best tak kalau dia kata MLM lain mcm CNN(ke CCN ek?) dah xleh carik customer sbb teh derang dah mula masuk kedai mcm Maiden, Jusco, Tesco etc etc. Bukan ke target korang jual produk? Nape tmpt lain xleh jual brg korang plak? Kan ke kalau produk ko banyak terjual ko lg banyak income ke? Ni jual produk or jual org?


Bila dah abis ceramah tu, aku nk buat muke toyo pun tak reti, layan je la borak2 atas keter tu. Guess what, last2 kitorang makan kt mana tau? Gerai yg hanya 3 minit drive dr umah aku, sedangkan hotel yg ada ceramah SURECO ni drive 30min dr area tmpt aku duduk. Tak ke perut aku dah nak meletop sbb gas gastrik, sbb time masa tu dah dekat 11pm! Budus betul MLM`ers ni.

Kalu korang bleh sabar tak? Stakat aku kene dgn derang tu ntah la bleh la jd pengajaran aku lepas ni kan, cuma masa balik tu, ini lah paling aku panas malam tu..

"Jom makan jom, maaflah Jey aku xleh nk belanje ko makan ni, yelah biz aku baru nak berkembang ni, tgh pasang cable, so hasil tak masuk acc lagi...."

...dengan nada tak bersalah langsung. Muka sposen betul laa, patut bussiness dia tak menjadik pun..


Aku bukan nak sgt duit SURECO jadah ko tu. Tapi yg nk bawak budak (STUDENT!!) g ceramah SURECO guna keter aku tu takkan teh tarik secawan pun tak lepas. Mcm mana ko nk biz besar kalu layan orang like shit.

PENGAJARAN :
1. Kalu tetiba org ajak ko makan dan org tu takdela rapat sgt pun dengan ko, tanye terus "Ni nk ajak aku g dgr ceramah MLM ke?"
2. Kalu ada org di sekeliling ko yg ada sticker keter nama company MLM, such as SURECO, just avoid them kalu tak suke. Kalu suke lantak ko la kan..
3. Kalu tiba2 terperangkap rela-paksa masuk ceramah MLM, blah je biar diorang balik jalan kaki wakakaka!!

8 comments:

Joey said...

Pergghhhhh!!! power ah entry ni!!
hahahahaaaa..aku tok royak je ko mung, aku pernah jugak kena cam ni...
tapi bukan SURECO lah..ntah apa nama ntah..tok ingat.
mmg ada jerit2 nama angkat tangan a la Hitler jugok! :D

Ejey M. said...

Apa lagik Joe, buat ka special entry mcm mana mung TERKENA allergy MLM shit ni hahaha!

Abis la lepas ni blogger yg active MLM sumpah seranah aku pulok nnt hehehe..silekan silekan :-P

green apple said...

aku tak tau nak gelakkan ko ke nak kesian kan ko.

tapi aku tau kesengsaraan masuk dalam grup2 mcm ni. tapi kan laki aku nyer kengkawan ada yang balik ngan tittle engineer buleh berenti sbb nak join MLM, pastu sampai skang dok tang tu gak aku tengok.

tapi ada gak yang berjaya, mana yang buat full time tu nampak gak la hasilnya. kira sama la kalau ko buat keje makan gaji full time pun, kalau ko buat apa pun kalau bersungguh-sungguh insyallah berjaya. tak semestinya MLM. Cuma cara diorang berbisnes ni aku cukup tak berkenan.

nak pula yang skang hantar flyer dr rumah ke rumah siap ngan tajuk penuh nada eksyen 'SAMPAI BILA KITA NAK JADIK KULI ORANG?'

Gamba takmo kalah, harusla dengan Merz, paling bangsat pun Perdana. Macam la keta aku haramjadah sangat.

kepundekkan betul.

eh, mintah mahap la ye, tetiba aku buat entry baru lak kat komen box ko. ngahahahha.

Ejey M. said...

Dear green apple,

Aku lupe nak masukkan dlm entry aku, mmg ada org buat MLM ni jd kaya.

Tapi HANYA org yg mula2 start je la. Let say ko nak buat bussiness jual bulu idung, pastu ko jd tokey, aku jadi kaki ko, then aku carik kaki lagi etc etc. So yg paling kaya tu ko lah then aku, then lepas tu xyah bussiness dah sbb bleh buat ceramah je suruh org carik kaki. Ko akan dpt % selagi kaki ko tu active...

Mmg MLM ni ko bleh jd kaya aku tak nafikan. Cuma pada aku la kan..

AKU TANAK KAYA TAPI ABIS PUTUS KAWAN PUTUS SEDARA SEBAB KALU JUMPE XDE KEJE LAIN MESTI DOK CITER BUSSINESS MLM KO MCM LA KO SORANG ADA BUSSINESS BESAR.COM

nah hambek ko.

ps: Ko memang, xcukup blog sendiri sampai buat entry kt blog orang huhuhuh!!

Maya said...

sorry to say la..mlmers too persuasive sampai serabut la otak. paksa jadi member..ish x suka la..paksa-paksa nie. then bila orang tanak masuk siap provoke lifestyle kita.

p.s - menarik blog ini.:)

Ejey M. said...

Yes Maya, yg PROVOKE tu la xde ciri2 bussiness man langsung, slalunye org mcm tu yg join MLM ni.

Kalau dalam diri tu mmg ada bakat bussinessman, buat la bussiness apa pun menjadik, xyah buat sakit kepala join MLM, buat member2 benci ngko je hehehe..

ps: Thanks Maya!

irasilver said...

Eiii sama lahhhh tak suka kalau org approach pasal MLM ni! Kalau masa tu aku tengah ceria sonok borak aku leh keras cam batu kat situ secara automatic kalau org bukak kesah MLM ni!

*hiks! thx lawat my page! :)

Ejey M. said...

Dear irasilver,

Yup, penah aritu ada kawan (senior) ajak makan2 petang kt rumah dia, then one of the member yg dtg makan2 petang tu start bukak cerita MLM air juice penuh khasiat ubat segala penyakit bleh ubat barah apa jadah seme, dah le harga RM100/sbotol !!!

Rasa nak blah je dr situ, tp since yg ajak org lain yg jual tu guest rumah tu jugak, so pandai2 la lari topik borak wakakak!!

ps: Add ur blog kat my sidebar k?