Good NEWS for ppl who live in Japan.

The Japanese Smart-TAG, the call it ETC.

1. Kita semua akan dapat what they call 定額給付金 (Government Subsidy) this Spring, sorang Yen 12,000 (RM 480), even tho kita foreigner kat sini. Bawah 18 tahun/lebih 65 tahun, akan dpt Yen 20,000/person.

My opinion:
Katanya duit ni utk galakkan `kuasa pembeli`, so seme kuar rumah habiskan duit dgn shopping ke ape. Maklumlah skang seme rakyat Jepun takut berbelanja besar sbb ekonomi still naik turun. Tu skang keter kt Jepun ni tak laku, kawan Msian aku satu uni, baru je beli Honda Odyssey RB yg mata biru tu, Yen 1mil (RM40k). Sedangkan 2 tahun lepas, harga keter tu Yen 2mil.
Parlimen kerajaan memerintah Japan skang ni akan bubar Spring ni, tp tatau bile lg tarikh still main teka teki. Now popularity PM Aso jatuh teruk, so time ni lah nak ambik hati rakyat. Elok gak dia `tabur` kat seme orang, alang2 politik wang, buat terang-terangan, so seme dpt merasa hehehe..

2. Highway Toll 1000yen UNLIMITED Km.
Mulai 28 Mac, kalau toll yg lebih 1000yen, kita hanya perlu byr 1000yen sahaja. News at 6 aritu dah kira, Kagoshima-Okayama hanya 2100yen sbb kene turun naik 2@3 highway. Still jauh murah lah sbb tahun lepas aku g Okayama, toll saja dah 3man gurai jugak habis. Syaratnya, keter mesti ada ETC, dan 1000yen unlimited (i.e kalau kt Msia mcm bile harga toll lebih dr RM10, kita hanya perlu byr RM10 not more than that. Kalu yg kene RM2 tetap RM2 lah) ni hanya pada weekend n public holiday sahaja.

My opinion:
ETC ni Electronic Toll Collection. Kalu kt Msia mcm Smart TAG lah, cuma ni cucuk card (lebih kurang sama fungsi credit card, tp khas utk toll sahaja). Bleh pasang kat keter guna cigar plug(or curi +ve wayar dr fuse box), bukan mcm Msia guna battery then sure mudah habis battery sbb simpan dalam keter yg panas, penyebab batteri tu mudah habis. Then, harga alat dia xdelah semahal kt Msia (pls dont convert the RM-YEN). Aku dpt free ETC ni sbb jawab survey kat Seven Eleven Online Store, aku dpt dah lama dah. Kerajaan frust sbb dia pasang banyak auto-gate utk ETC ni, tp rakyat tak ramai tahu@pakai. Aku baca news td, kedai keter dah habis stock sbb seme berebut nak pasang sblm 28 Mac ni hehehe.


Kesimpulan:
Subsidy dapat, toll dah murah, so apa lg? Tepuk dada tanya Outlet Mall ;-)

1 comments:

Hasmizie said...

Bagus la Jepun nih hehe. Muroh2 tu kereta ssano. aduss bestnyo hehehe. apo lagi jey, sambar la sebiji lagi kereta utk bawa balik.