Busan City here I come!

Harris dengan mulut ikannye

Besok 7.30am, kitorang akan depart for Busan, Korea for our summer holiday, 3 days 4 nights. Kali ni ambik cruise, tak naik flight sbb kedekut tiket mahal coz by minyak naik. Untuk Harris, ni kali ke-2 dia g Korea. 1st time dulu masa dia umur 3 bulan, sebab attend wedding member Malaysian with Korean. Masa tu dia xpandai buat perangai lagik, senang nk handle, but now dah 1 tahun 2 bulan ni, maybe agak thrill, will look n see. Kalu dia behave well, bleh la start project travel besar-besaran tahun depan hehehe..Istanbul maybe?

Few things playin in my mind:

1. Dont give a shit about Permatang Pauh and sumpah menyumpah.

2. If u follow the news (selain Permatang Pauh la), I do not agree with Nuclear Plan for energy. Mmg betul pihak2 yg mencadang ni dah kaji seakar umbi (stakat mana "kajian" yang dia buat takde pulak nak dedahkan kat media ke news ke ape, same as "research" done outside space sampai arini senyap xde result), cuma aku musykil dia kaji how much they will earn from this project effect saja agaknye . Aku yakin sgt somebody makin big money here. Kata nak ambik technology France etc etc. Kan ke artitu beli Louis Vuitton kapal selam dengan France sampai kecoh badan berkecai kene C4? Apa ada dengan "France" ni agaknye ye erm...

Even kat Japan ni pun, mmg ada yg guna nuke utk generate electric, tp till today dia ada prob lg utk manage the nuke waste hasil dr power plan nuke ni. Japan tanam sedalam 30 meter bawah tanah, bukan sekadar tanam tp siap dengan bilik kedap utk simpan nuke waste ni. Mmg banyak rakyat dok protes, sbb bila kerajaan negeri kat sini putuskan utk pakai nuke-base energy, mmg nuke waste tu akan ditanam di negeri terlibat (any of u guys who know better about this, plz correct me if im wrong)

Baru je kuar TV last few days tunjuk yang skang di negara bekas perang mcm Afghanistan, Vietnam, Laos, Russia, baby yang baru lahir ada banyak kecacatan yang agak teruk. Tiada jantina, tiada buah pinggang, kaki membengkok, tulang rapuh, dan ada few kecacatan lagi. Yang pelik, almost semua negara bekas perang, even dah bertahun2 berlalu, anak2 yang lahir di negara bekas perang mengalami kecacatan yang sama.

Mmg bio war and nuke war diharamkan, tp anak2 yang lahir harini membuktikan there is something wrong out there. Sure korang pernah tgk news yg askar US balik dr Iraq, kahwen then bila dpt anak, anak derang cacat, bukan satu kes tp banyak...

Bila pikirkan nak handle nuke waste ni, till today aku tak yakin dengan orang kita handle these kinda things. Mmg Malaysian bad in maintenance, everybody knows that, rites?

Se`ya !


5 comments:

Nazra Z. said...

lol i just love that shot of harris.

Hasmizie said...

Ejey,

aku pung akan ke Busan for 1 week nanti. 24-28 Nov nanti utk attend course. tapi yg tak bestnya time tu nanti dah start winter kot. aku tak suka winter nih. Last time aku kat Korea about 4 years ago. hmmm lamo kak loh doh tuh. x tahu la apo perubahan kat bandar Busan tuh.

Ejey M. said...

Nazra~

Thanks! Xleh lawan u the goddess legend lah!

Mijie~

BUSAN best, aku suke. Now Busan akan masuk list travel place that I would like to visit even hanya jalan2 masa weekend, sbb jalan dlm Japan ni pun mahal gile. I luveeeee the food there, satu je tak puas hati. Bila makcik2 kedai tu tahu aku bleh cakap Japanese, they thought aku Japanese (ade ke Japanese itam mcm aku??), terus kene sembelih, harga berlipat kali ganda naik. Tapi aku goreng balik aku ada banyak ni je dlm poket, kalu ko nk jual aku beli. Kalu tak sorry lah aku bukan JAPONES!

green apple said...

ko ni teknoloji gila la. cuba tulis cerita yang aku boleh belagak macam aku pandai sket.

pasal nukler2 mana aku tau beb.

tapi bab Dr Muz punya kajian tu mmg lambat la dia punya result.
sebab lepas dia balik tu, researcher kat HUKM and UiTM sambung the projek guna produk kompeni aku.

ko jgn kutuk2 Dr Muz aku okkkkkkk.

Hasmizie said...

dulu time aku kat korea, aku rs japan lg best sbb byk tpt nak visit especially theme park. Kat korea nak jalan2 mmg murah compare to japan. Seingat aku, toll dia pun x semahal kat mesia ni.
Lain kali ckp kat ajusyi tu... Kaka jo se yo. Ke agashi yg ketuk mung? Hahaha.