Melayu sungguh! Part II

別府花火大会
Harris @ Hanabi Taikai, Beppu City


Part II : Aku dan tukang masak Cafeteria KLIA

Kali ni aku nak sambung cerita entry aritu.

Bila dh nk balik Japan, my family datang hantar kat KLIA, we decide to hv dinner at KLIA Cafeteria on 3rd floor rasanya (correct me if im wrong!). Since tu lah last Malay dishes for us, so pergilah nk makan makanan Malaysia yg pelik2 la kat cafeteria tu.

I ordered Sizzling Mee (ye ke makanan Malaysia?), then masa nak makan tu, lepas try sesuap, punya la masin sampai takleh nak telan!

Then, utk check betul ke masin tu betul2 masin, or lidah aku ni since dok jepun garam mahal seme makanan kureng masin and my wife pun sebab sayang laki dia dah terbiasa masak kurang garam ikut Japanese style, so bg la mak aku makan sket utk check tahap kemasinan mee tu.

Mmg sah masin tak hengat, sampai mak aku pun xleh nk telan.

Then, aku g la kaunter tmpt order mee tu.

Aku : Kak, mee ni masin sangat ni kak.

Akak Mee : (dengan muke kening berkerut then merah pipi, mcm tercungap pun ada tahan marah agaknye..) Iye ke masin?Nape orang lain makan ok je? Takde complaint masin pun?

Aku : Betul kak, saya ingat saya sorang je rasa masin, saya mintak org lain try pun mmg derang rasa masin sgt jugak, sama mcm saya rasa...

Akak Mee : (suara makin tinggi dan cekak pinggang) Takdelah masinnye, saya yg masak mee ni, org sebelum-sebelum ni makan seme tak masin pun.

Aku : (dengan senyum sket2 sbb malas nak layan bertekak sebab mee masin, keje bodoh je rasa..)Kak jangan marah pulak kak, saya cakap je yg mee ni masin, kalau bleh makan saya telan dah, ni masin sampai xleh nk telan pun...

Akak Mee : Abis mcm mana ni, ko nak duit ke nak aku masak lain? (dah start ber"aku-kau" dah..)

Aku : Xpelah kak, takde mood dah nk makan...

Akak Mee : Nah ambik duit balik! (sambil tekan2 cashier tu sampai gegar meja..apa yg dia bengang pun aku tatau la..)

Come on la, pada aku la kan, take it positively la. Logik la orang lain tak complaint sbb ko masak lain2, bukan masak satu kawah mee tu. So tu la sebab orang lain tak complain then aku sorang je complaint.

Satu hal lagi kan, why not la kan cakap "Maaf ye maybe saya silap tadi, so what can I do for u" ke, or paling bagus senyap terus bg duit aku balik. Aku tak kisah even kalu dia nk masak lagi utk aku if she keep her mouth shut, tp since dia dah bising mcm murai tercabut ekor, aku dh xde mood nak makan hasil tangan dia dah.


Or , I`m the one who becoming tooooo demanding?





8 comments:

~chacha~ said...

tak suka org bodoh sombong binti belagak mcm tu..
mcm bagus aje..
kalau penat keje jadi tukang masak, berenti je..
kalau org komplen tu, maknanya betul la..takkan org nak reka2 cerita pulak kan..

Ejey M. said...

~chacha~,

Tak kesah la dia tukang masak ke ape ke kan, mulut tu kene jaga. Sebab sikap mcm tu la yg letakkan dia keje mcm tu. Cuba2 lah jd professional sket, mana tahu org suke sikap dia, then offer keje masak kt tmpt yg lg best ke, sikap kita sendiri sebenarnya yg akan bukak jalan rezeki kita...

Hasmizie said...

Agak berani mung Ejey gi komen depan muka makcik tuh hahah. Kalu aku, biasanya kalu x sedap aku makan kat kedai.. so aku x kan order lagi la benda tuh atau x gi lagi la ke kedai tuh.. depend on situation dan etc.

Ejey M. said...

Jie,

Aku pun tatau bakpo aku jadik sedikit demanding skarang. Bukan aku nk carik pasal, tp sekadar menyatakan apa yg tak betul so dia bleh betulkan kemudian nnt,tp jadi mcm aku carik gaduh pulak. Sampai bila bila mende mcm ni kita nak duk diam saja?

ps; Nnt aku akan tulis pasal aku complaint kat Fridays pulok, nnt tgk mcm mana dia layan aku lepas aku complaint tu..

IZAN said...

lok oloh! sejak bila ada blogg nih? shirankatta..!!!

Emm.. kat mesia tu situasi biasa yg boleh dijumpai... anyway, sebenarnya dah banyak yg improve dari segi service ni tapi stillll ada lagi yg nak bisnes tapi tak reti nak jaga customer. What to do?

Obefiend said...

kalau aku simbah je mat muka dia

kalau abah aku dia suruh makan depan mata dia

no one f$%ks with my dad when it comes to food

my dad is awesome

Ejey M. said...

~izan~

Yes, gettin better n better tp kadang2 melampau2 sampai sakit ati gile. Skang ni pun ada urusan dengan birokrasi, antar surat 3 February 08, semalam baru dapat surat feedback. Tu baru feedback, yg di pohon nye tak jalan pun lagi. Nak marah2 pun, kita yg kene go thru them utk apply itu ini, kang bebel lebih kang surat kita dok lekat tak tuuu je hehehe..

~obefiend~

Salute ur dad. Aku kalau berani mcm bapak ko kan best, buat bodoh je makan depan mata. Paling best, pakse makcik tu makan, abiskan sepinggan, dah dia kata tak masin kan. Sorry to say, the attitude represent her life and dok lah mcm tu sampai bila2 dah dia rase bahagia mcm tuh.

MalayMind said...

Tu bukan sebab Melayu tu Ejey, tu sebab time of the month ler